sobota, februar 11

Koncert iz dnevne sobe

Že kar nekaj časa opažam, da se novi glasbeni projekti in mlade, kreativne glasbene skupine v Sloveniji ustavljajo pred vprašanjem, kje in na kakšen način prezentirati svoje stvaritve. Večina medijev, z izjemo nacionalnih, kakor da noče vrteti nove glasbe, ker jim bojda kvari program in odbija poslušalstvo!? Na račun tovrstnega razmišljanja se po mnogih komercialnih radijskih postajah vrti le glasba, ki jo poslušamo že vrsto let, nič novega se ne sliši, kot da se pri nas v glasbi nič ne dogaja. Pa ni tako, marsikaj se je zgodilo v zadnjih letih, a se poslušalstvu žal tega ne prezentira. Kot da se vsi bojijo, da bodo poslušalci začeli prekljapljati na druge frekvence? Nobene hrabrosti, čisto ziheraštvo v boju za čimvečjim zaslužkom. Nič ni narobe s tem, kapitalist pač hoče bit kapitalist in ima željo po dobičku… pa saj smo vendar v demokraciji!?
Pa je to demokracija, da vzgajaš publiko kot piščance, ki pod istimi lučkami vsi jejo iz iste sklade in ne vejo da zunaj sije sonce, in da so travniki zeleni. Redijo se in čakajo na zakol. Čista kontrola, cenzura… 
Moje mnenje pri tem je, da če ti država kot komercialni radijski postaji podeli koncesijo, da lahko oddajaš svoj program, bi bilo fer, da državi vračaš ne le preko plačevanja davkov, temveč se trudiš na svoj način prispevati k formiranju scene. Vedno se mi je zdelo, da mediji niso namenjeni le vsesplošni zabavi, temveč se morajo zavedati tudi svoje vzgojne vloge.
Zato podpiram kreativno idejo mlade založbe Celinka, ki je s hrabro vizijo sklenila poseben in pohvalen dogovor s portalom Planet Siol.net, kjer bodo enkrat na mesec predstavili mlade, dobre, kreativne, predvsem pa nove glasbene projekte. Mesečno bodo tako z dnevne sobe izvajalca, koncert in intervju v živo prenašali prek spleta. Koncerti bodo prilagojeni prostoru, večinoma akustični, posneti na en mikrofon. Posnetek bo za zamudniške oglede in komentarje na zgoraj omenjenem portalu seveda dostopen tudi kasneje…

Pohvalno in le tako naprej! Kdor zna, pač zna.

Ogled posnetka - klik na spodnjo fotko!

Iz dnevne sobe: Gušti

3 komentarji:

  1. Sem ujel delček koncerta. Fino. Kar posrečena ideja. Kar se pa tiče slovenskig radiev je pa pred časom (najbrž) kar dobro zadevo opisal N'Toko na svojem blogu. Vredno branja:

    http://ntokomc.blogspot.com/2012/02/kaj-je-narobe-s-slovensko-popularno.html

    OdgovoriIzbriši