sobota, november 19

Recycle Man

Sredi devedesetih je v centru Ljubljane deloval bar po imenu TrueBar. V njem se je zbirala predvsem raja s »scene«: glasbeniki, igralci, režiserji, fotografi pa tudi vsi tisti, ki so se radi družili z mladimi in nadebudnimi umetniki.
Želeli in hoteli smo biti drugačni in v tej svoji drugačnosti smo radi tudi opozarjali nase. Nevede smo bili nekakšna avantgarda takratne ljubljanske scene. Vse drugo nam je bilo kanček bedno in vihali smo nosove nad ostalim dogajanjem na sceni.
Vendar so bile tudi med nami frakcije, ki so delile naše obnašanje in razmišljanje. S Skočirjem sva bila skoraj edina rockerja, zagovornika nekoliko tršega rocka s primesmi darka in panka. Temu primerno je sledil tudi imidž usnjenih jaknic in pasov, rutk okoli vratu in obveznih »allstark«. Druga, bolj progresivna moderna scena pa so bili fankijaši, hip-hoperji in raperji, ki so prisegali na legendo Jamesa Browna, Red Hot Chili Peppers in Italijana po imenu Jovanotti, ki je bil v tistem trenutku alfa in omega za omenjeno mladež. Kapice s šiltom, (pre)veliki t-shirti, shortke, skejti in tattooji so bil glavni prepoznavni znaki njihovega opozarjanja.
Med njimi je bil tudi fante, ki si je prvi med nami upal vsem na glas povedati, da v Sloveniji obstaja »leva scena«. Maldenič je popljuval in požalil kompletno glasbeno sceno, določene še posebej izpostavil in jih v posmeh vsem pribil na sramotilni steber. Vsi smo škodoželjno podpirali to njegovo, za nas revolucionarno dejanje. Govorim seveda o Ali Enu in njegovem glasbenem prvencu z naslovom Leva scena. Njegovo sporočilo je kot žaga v bel kruh, zarezalo v nič hudega slutečo slovensko glasbeno sceno, prav tako je s tem šokiral tudi ves medijski in poslušalski svet.


Danes, slabih dvajset let od tega, se omenjeni revolucionar ponaša z drugim umetniškim in tudi osebnim imenom. Kot Recycle Man se udejstvuje v glasbi predvsem kot DJ in dela remixe. Ko smo zbirali goste za prihajajočo petkovo promocijo novega albuma v Kinu Šiška, smo se družno odločili za Recycle Mana. Dalaj je bil iskreno vesel povabila in za nagrado in v zahvalo je obdelal in predelal komad Igra.
Dejal mi je: »Gušti, vem da si fan novega vala, zato sem ti komad razkrivil v tipčne sounde iz osemdestih. Če ti je to všeč ali pa ne?!«
»Yeah, Dalaj. Just do it!«

1 komentar:

  1. Popestrila sta mojo/našo mladost in ker nam na koncu ostanejo samo še spomini vama dolgujemo veliko.
    Ali En/BFM/Dalaj/Gušti/Recycle man...lepo je poslušati ko nekomu še po dvajsetih letih ne zmanjka res dobrih idej medtem, ko ostali stavijo na produkcijo, glasbene virtuoze, žametne glasove in ne znajo sestavit niti česa poslušljivega kaj šele memorabilnega.
    Tako da Leva scena 1994...2013 pa nadalje, podpišite se tukaj_______ in ne slepite se, da to ne leti na vas. Mislim točno na vas!

    Ali in Gušti Remix-Igra... zelo, zelo okusno narejeno, hvala za velik prispevek obema.

    Žele

    OdgovoriIzbriši