četrtek, februar 3

Satchmo

V soboto, 12. februarja, nastopamo v mariborskem klubu Satchmo, ki je po mojem mnenju eden redkih klubov v Sloveniji, kjer lahko vsak, ki ima kaj za pokazat to zares tudi stori. Vodstvo kluba vodi izredno uredniško in programsko politiko, kjer je poudarek na kvalitetni vsebini in ne na žanrski pripadnosti.
Čeprav je to v osnovi jazz klub, se notri odvijajo tudi mainstream, alter, hip-hop, rock in rockabilly koncerti. Vse to rezultira v tem, da je klub izmed bolj obiskanih v Sloveniji in da nima tistega slabega »prizvoka« terasaste beznice, kjer se lahko vsakdo postavi na oder in strese vse kar bi rad, četudi ne zna.
Tudi publika je temu primerno osveščena, pridejo, plačajo vstopnico in na koncu dobijo tisto po kar so prišli. Na uho mi je prišlo, da je obisk zadnje čase opešal zaradi vsesplošne krize, pa jim kljub temu ne gre oporekati za pokončno držo pri njihovi viziji. Do tega, recimo temu kultnega statusa pa se seveda ne pride čez noč, temveč je za to potreben pravilen, zdrav pogled na sceno in seveda kanček vztrajnostni.
Nekoč je imel Maribor odličen koncertni plac po imenu Štuk, ki pa je le še bleda senca tistega, kar je včasih predstavljal. Ob tem, da se je ustvaril mit o Mariboru kot slovenskem Liverpoolu, vsaj kar se glasbene scene tiče, dandanes z veseljem ugotavljam, da fantje in dekleta ne popuščajo. Odpirajo se novi koncertni placi kot je Udarnik, ki bo upam da, pošteno služil celotni sceni.
V Sloveniji je kar nekaj klubov, ki bi lahko bolje skrbeli za kulturne dogodke v svojih okrajih in podpirali sceno v smislu vsesplošne prepoznavnosti in obiskanosti. Sam sem imel velike probleme nastopati po številnih klubih, ker je bila programska politika klubov naravnana v alter glasbene smeri, misel na mainstream, pa čeprav dober, pa je bila pogosto preveč pregrešna in zaničevalna. Vedno sem smatral alternativce za razgledane in napredne, ne pa tudi za avtokrate, ki prisegajo le na svoj vrtiček.
Mirno lahko zatrdim, da se klubska scena zboljšuje. Vedno več je dobrih klubov, a žal mnoge pesti ravno slab obisk! Zgovarjati se na to, da folk nima denarja, se ravno ne moremo, vsi kafiči naokoli so ponavadi polni! Pravi pristop, odprtost in manj pregovorne zategnjenosti lahko marsikje in v marsičem izboljša sedanje stanje.
Satchmo je lep primer!   
... z enega naših prejšnjih nastopov v Satchmu.

1 komentar: