torek, december 14

Bizarnost

Nisem hotel pisati o tem, a me je le preveč mučilo, da bi molčal. Zato sem se naposled odločil. Namreč, pred tedni sem na spletu pregledoval lestvice slovenskih radijskih postaj, da vidim kje vse se nahajajo Sjene. Opazim, da jih na pomembni slovenski lestvici še ni. Povprašamo uredništvo, čemu in zakaj toliko odlašajo? Odgovorijo nam, da jih z veseljem uvrstijo na lestvico, vendar le na tuj del, ker pač ne uporabljamo slovenskega jezika?  Aha, na lestvico tujih komadov?! Ta je pa huda, porabili smo toliko truda, ljubezni, talenta, energije, živcev, nenazadnje vsi stroški studijev, snemanj, miksanja, masteringa - da se na koncu ne bi vretelo!? Ni mi vseeno, ampak seveda, dajte na tuj del, samo da se vrti! Komad mora nekako priti do poslušalcev, drugače je vse zaman.
Pa naštejmo slovenske bende, ki se niso izražali le v slovenskem jeziku, pa so vseeno slovenski: Buldožer, Videosex in Laibach so bili in so še ambasadorji slovenske glasbe in glasbene scene; Elvis Jackson in Psycho-Path so po dolgem in čez preigrali evropske in balkanske klube; Magnifico na zadnjih dveh avtorskih albumih ni uporabil niti ene slovenske besede; Siddharta vedno posnamejo tudi angleške verzije svojih pesmi; Tinkara Kovač se na zadnji plošči spogleduje z italijanščino; Predin, Lovšin in Kreslin že od osemdesetih niso zvesti samo slovenskemu jeziku; Šukar, Zaklonišče prepeva…
So Avseniki z lepim številom plat izdanih v nemškem jeziku slovenski band? Kaj pa njihov največji hit - instrumentalni Na Golici, na katerega tanca vsa Evropa, v katerem ni uporabljen slovenski jezik. Je to potemtakem slovenski komad?! Pa ljudje božji seveda, da je! Kaj pa bi ostalo slovenski sceni, če bi zbrisali vse naštete? Koga se bojimo - samih sebe?
Komad Sjene se v tem trenutku vrti na lestvicah po Hrvaški, Srbiji in tudi v Bosni. Je to promocija slovenske glasbe, kulture in scene? Smo na to lahko ponosni? Jaz sem!



4 komentarji:

  1. Gušti, men tole zgleda kot da ti je ratalo v tujini! :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Že to da se vrti je uspeh, kaj pa pomeni ratal je pa stvar interpretacije

    OdgovoriIzbriši
  3. "Je to promocija slovenske glasbe, kulture in scene? Smo na to lahko ponosni? Jaz sem!"

    VSEKAKOR!! IN NISI EDINI.
    LP, martin iz celja

    OdgovoriIzbriši
  4. Martin se vidimo naslednjo soboto v Lokalu;)

    OdgovoriIzbriši